DunaComp Informatika | Új Intel generáció a küszöbön: Coffee Lake processzorok
DunaComp Informatika - Számítástechnikai szaküzlet .::: minden ami informatika ::. Biztos pont a számítástechnikában! SZÁMÍTÓGÉP # ALKATRÉSZ # SZERVIZ # ADÁS-VÉTEL Dunaújvárosban
számítógép, pc, szerviz, notebook, szerviz, informatikai, eszközök, szervize, áruhitel, notebook, laptop, tablet, okostelefon, mobil, android, iphone, apple, televízió, DVD, gamer, fényképezőgép, fotó, nyomtató, kellékanyag, toner, patron, alkatrész, web, design, logo, arculat, marketing, hosting, developing, hálózat, építés, rendszer, üzemeltetés. karbantartás
17347
post-template-default,single,single-post,postid-17347,single-format-standard,cookies-not-set,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Új Intel generáció a küszöbön: Coffee Lake processzorok

Új Intel generáció a küszöbön: Coffee Lake processzorok

Új Intel generáció a küszöbön: Coffee Lake processzorok

Az elmúlt évek során mindenki számára egyértelművé vált, hogy a processzorok piacának egyeduralkodójává az Intel lépett elő, ahol a nagy konkurens AMD szinte csak vegetálni tudott. Évek teltek így el, az Intel nem is volt hajlandó különösebben nagy energiát fektetni az x86-os processzorok fejlesztésébe, mondhatni belekényelmesedett a piaci pozíciójába. Ahogy az általában lenni szokott, meg is lett ennek az eredménye: 2017 tavaszán az AMD Ryzen szériájától olyan balhorgot kapott, ami egyből kibillentette ebből a helyzetből. Erre a gyártónak már muszáj volt összekapnia magát és valamivel visszavágni. Ezért az eredetileg 2018. elejére időzített, nyolcadik generációs Core processzorok megjelenését előrehozták az őszi időszakra, amely család – folytatva a már hagyományosnak mondható Lake elnevezést – ezúttal Coffee Lake-re lett keresztelve. Jelen cikkünkben ezen család tagjait ismerjük meg közelebbről és talán a felsorolt tények rávilágítanak arra, hogy az Intel felhasználók körében miért keltett felemás érzéseket.

Új Intel generáció a küszöbön: Coffee Lake processzorok

Az Intel első körben összesen hat modellt jelentett be, két darab érkezik mind a Core i3-ból, i5-ből, illetve az i7-ből is. Teljesítmény tekintetében nagy újdonság az, hogy a magok számában feljebb léptek, hiszen az AMD Ryzenek kiváló sebességére az Intel kénytelen volt a korábbiakhoz képest a Core i3 modelleket négymagossá varázsolni, míg a Core i5 és Core i7 család tagjai négy helyett már hat maggal rendelkeznek. A fejlesztők gondoltak a tuningolás, vagyis az órajel húzás szerelmeseire is, ezért minden kategóriában találunk K jelölésű szorzózármentes processzort is. A grafikus vezérlő elnevezésében történt egy kis változtatás: a HD Graphics mostantól UHD Graphics, amivel az Intel arra kíván utalni, hogy a videokimenetek ezentúl a 4K 60 Hz-es felbontást is támogatják. Ez natív DisplayPort 1.4 kimenetet és HDMI 2.0a-t jelent. A régóta ígért 10 nm-es gyártástechnológiát ezúttal sem kapjuk meg, jelen esetben “még” a 14 nm-essel kell beérnünk, vagyis tulajdonképpen a frissített Kaby Lake-alapokat használták fel a mérnökök.

Új Intel generáció a küszöbön: Coffee Lake processzorok

Ahogy a táblázatban is látható, a kínálat csúcsát a 6 magos Core i7-8700K jelenti, amelyhez természetesen már jár a Hyper-Threading technológia (HTT), hogy logikailag egyszerre akár 12 programszállal is el tudjon bánni. Az előd i7-7700K-hoz képest az alapórajel ugyan 4.2 GHz-ről 3.7 GHz-re csökkent, de kárpótlásul a Turbo Boost 2.0 módnak köszönhetően egyetlen mag esetében is egészen magasra, 4.7 GHz-ig lehet ezt megnövelni. Az L3 gyorsítótár mérete is jelentősen nőtt 8-ról 12 MB-ra, a memóriavezérlő pedig már a DDR4 2666-os modulokat is képes kezelni. Az i5 modellek esetében a már bevált receptet követi az Intel, vagyis letiltotta az egy magon kétszálas végrehajtást eredményező HTT-t, ami mellé az L3 cache kapacitása is megcsappant 9 MB-ra. A legerősebb Core i5 modell 8600K alapórajele 3.6 GHz, míg turbóval ez max. 4.3 GHz lehet. A Coffee Lake család legkisebb teljesítményű és egyben legolcsóbb tagja a Core i3-8100 jelölést kapta, ami 4 maggal dolgozik és 4 szálon futtatható, viszont a turbóval együtt már a Hyper-Thredinget is letiltotta az Intel, azaz a végrehajtószálak száma nem változott. Memória kezelésben itt a DDR4 2400Mhz jelenti a plafont.

Új Intel generáció a küszöbön: Coffee Lake processzorok

A Coffee Lake processzorcsalád tagjai is maradtak az LGA1151 tokozásnál, és ezzel el is érkeztünk a legkényesebb részhez, ami miatt az Inteles társadalom egy entitásként hördült fel. Ugyanis mielőtt gyorsan a kosárba helyeznénk a pénztárcánk vastagságának megfelelően kiválasztott processzort, nem árt ha tudjuk, hogy egyúttal bejelentettek egy új platformot, a 300-as szériát, – amely chipkészletek közül jelenleg csupán egyetlen egy, a Z370 érhető el, – és kizárólag ezzel fognak együttműködni jelen cikkünk alanyai. Magyarán a proci mellé mindenképpen új alaplapot is kell vásárolni. Joggal tehetnénk fel azt a kérdést, hogy “de hát 1151-es foglalatú alaplapom van, akkor meg miért vegyek újat?”. Maga az Intel annyit kommunikált ezzel kapcsolatban, hogy a régi 100-as és a 200-as sorozatú PCH-val szerelt alaplapok elsősorban azért nem kompatibilisek az új processzorokkal, mert azok megtervezésükkor még csak azzal számoltak a mérnökök, hogy az energiaszállító rendszereiknek (VRM) maximum négy magot kell kiszolgálniuk, nem pedig hatot, amivel a Coffee Lake család legtöbb tagja rendelkezik. További rossz hír, hogy még a sokak által remélt BIOS frissítést is elfelejthetjük alteratív megoldásként, azzal sem lehet majd együttműködésre bírni. Hogy a vásárlók számára egyszerűbb legyen különbséget tenni a régi és az új 1151-es alaplapok között, az alaplapgyártók ezért 1151 v2-es jelzéssel látták el az új termékeiket.

Új Intel generáció a küszöbön: Coffee Lake processzorok

A különféle teszteken elég vegyes képet kaphatunk, ha a két gyártó csúcslapkáit egymásnak eresztjük. Ahogy az várható volt, a több szálon dolgozó renderelők szabályosan megtáltosodtak a sok magot és magas (turbó) órajelet kínáló Coffee Lake processzoroknak hála. Azonban mindezek kevésnek bizonyultak a Ryzen 8 magosaihoz képest. Viszont az egyetlen szálon futtatható JavaScript kódok esetén már az Intelek győzedelmeskedtek (lásd az alábbi táblázatot). Ez a böngészési élmény miatt fontos, a hálózati kapcsolat sebessége után gyakorlatilag ettől függ a weboldalak megjelenítési sebessége. Fájltömörítésben szintén vegyes lett az eredmény, betömörítésénél a Coffee Lake végzett az élen, míg kitömörítésnél a Ryzen. Videotömörítésben szabályosan lubickol a hatmagos 8700K. Ennek oka, hogy a videótömörítők is képesek egy időben nagyon sok magon dolgozni, így a tesztekben a 8700K mind a tizenkét szála dolgozott.

Új Intel generáció a küszöbön: Coffee Lake processzorok

A 7. generációhoz képest ugyan több magot, magasabb turbó órajelet, nagyobb L3 gyorsítótárat és gyorsabb memóriát kapunk, ám önmagukban ezeknek talán nincs olyan vonzereje, hogy megérné váltani erre. A processzorra érzékeny játékok terén még mindig verik az AMD-s mezőnyt a teszteken, azonban ahol a párhuzamosítás számít (tömörítés, renderelés, stb.), ott inkább a Ryzen győzedelmeskedik. De ha új gép építésére szántuk rá magunkat, vagy fejlesztenénk a régit, akkor például az Intel Core i7-8700K-val jó vételt csinálhatunk.Amennyiben valamelyik termékünk vagy szolgáltatásunk felkeltette érdeklődésed, vedd fel velünk a kapcsolatot.
SZÁMÍTÓGÉP # NOTEBOOK # TABLET # NYOMTATÓ # ALKATRÉSZ # SZERVIZ WEB & DESIGN # LOGO # ARCULAT # MARKETING # HOSTING # DEVELOPING